'Ik zie je graag' maakt tekorten 'zichtbaar'

  • 17 februari 2014

campagne-ik-zie-je-graag-afbeelding'Ik zie je graag, ook in het donker'. Onder deze slogan organiseerde het leerlingensecretariaat maandagochtend een grote fietscontrole aan de schoolpoort. Alle fietsers werden aan de kant gezet en vervolgens gecontroleerd op de aanwezigheid van alle lichten en reflectoren.  Het is immers bewezen dat goed zichtbare fietsers minder vaak betrokken zijn in een verkeersongeval. Met deze positieve actie, georganiseerd door de provincie Vlaams-Brabant, willen we onze leerlingen hieraan herinneren. We zijn ervan overtuigd dat de leerlingen hiervan op de hoogte zijn, maar toch lukt het hen niet om volledig in orde te zijn.

De onverwachte controle bewees dat ook. In totaal werden 95 fietsen gecontroleerd, maar slechts 44 waren volledig in orde. Zij kregen een reflecterend fietsplaatje met de slogan 'Ik zie je graag' en een tekening van HUMO-cartoonist Jeroom. Bovendien maken ze ook kans op een HUMO-abonnenment. Leerlingen die niet orde waren, kregen een fietslampje om veilig thuis te geraken en de fiets daarna zo snel mogelijk te herstellen. Ook de ouders worden op de hoogte gebracht.

De resultaten zijn teleurstellend. We vragen dan ook aan onze leerlingen en hun ouders om zo snel mogelijk actie te ondernemen. Dikwijls zijn er maar enkele kleine ingrepen nodig. Klein maar toch zo belangrijk... want we zien onze leerlingen echt graag!


Zelf de controle uitvoeren? Dit moet zeker aanwezig zijn:

  • een goed zichtbare witte reflector vooraan
  • een goed zichtbare rode reflector achteraan
  • een goed zichtbare witte reflecterende strook aan weerszijden van elke band en/of minstens twee gele of oranje dubbelzijdige reflectoren per wiel
  • goed zichtbare gele of oranje reflectoren aan weerszijden van elke pedaal
  • goed werkende verlichting: een wit licht vooraan en een rood licht achteraan. Beide lichten mogen zowel op de fiets als op de fietser bevestigd worden.